“Születni-újjászületni” csoport filmen is – augusztus 7-11. között

Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta 2001-ben dolgozta ki „Születni-újjászületni” pszichoterápiás, sajátélményű csoportját. Az elmúlt 19 évben számos szakember csatlakozott ehhez a munkához, megalakult a Kheiron Transzperszonális Pszichológiai Tanácsadó és Oktató Központ, a Születés Kísérleti Műhely, a Perinatus Alapítvány. Ezekben az években Orosz Katalin vezetésével és munkatársai közreműködésével közel 1200 fő vett részt több mint 100 „Születni-újjászületni” csoporton. Hazánkon kívül Hollandiában, Németországban, Oroszországban, Romániában is zajlottak csoportok.

Az elmúlt évek szakmai tapasztalatai alapján tavaly jelent meg A sorsformáló 9+1 hónap című könyv, melyet S. Nagy Zitával együtt írt. A „Születni-újjászületni” csoport nagykorúvá vált. Ebből az alkalomból elhatároztuk, hogy erről a munkáról filmet forgatunk, mely a szakmai közönség mellett a szélesebb érdeklődők számára is bemutatja Orosz Katalin perinatális témájú munkásságát.

Ennek keretében erre a filmes „Születni-újjászületni” csoportunkra olyan jelentkezőket várunk, akik vállalják ezt a filmforgatással járó kettős helyzetet. 

A csoport ugyanúgy fog zajlani, mint a megelőzőek, a különbség csak a kamerák jelenlétében lesz. Mindezt hosszú előkészítés után hirdetjük meg, igyekszünk gondoskodni arról, hogy a résztvevőket a helyzet – egy kis hozzászokási idő után – ne zavarja. Azonban bizonyos, hogy izgalmas lehetőséget jelent résztvevőnek lenni ebben a kettős helyzetben, viszontlátni önmagunkat a film segítségével. A résztvevők közül néhányan a nagyközönség számára is elérhető filmben mintegy „főszereplők” lesznek, a csoport előtt és egy félév múlva személyes interjú is készül velük.

A csoport leírása

A születés életünk első nagy problémája, melyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy tovább fejlődhessünk. Így életünk első nagy változása egyúttal a születés, mely minden későbbi probléma megoldás alapmintázatává is válik. Ennek során azt tanuljuk meg, hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk menetében azután számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, ismétlődik a folyamat.

Ezért van nagy jelentősége a születési trauma pszichoterápiás, célirányos korrekciójának. Éppen a változásra való nyitottságot segít kialakítani, felismerni az élet alapjait, mely ott szunnyad az értelem határai mögött, és csak szellemi belátással, valamint hatékony eszközökkel tárható fel. Amikor valaki átmegy ezen a csodálatos folyamaton, visszatér születéséhez, felismeri és elkezdi feldolgozni a hatását, valósággal újjászületik.

A hétvégi csoporton megismerkedünk a születés alapvető tényeivel, amilyen szemszögből a pici baba tapasztalja azokat. Majd imaginációs és test-munka gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív élményeinkhez. Nem alkalmazunk hipnózist vagy más szuggesztív módszert, hogy mindenki saját belső állapotának megfelelő módon tudjon felidézni és megérteni annyi emléket, amennyinek feldolgozására készen áll. A csoport harmadik fontos része az átélt élmények feldolgozása, hiszen e nélkül nem is beszélhetünk önismeretről. Ennek kiemelt eszközei az élmények leírása és lerajzolása, valamint a megosztás.
A részvétel olyanok számára javasolt, akik vállalják, hogy a csoport előtt egy hónapig, majd utána még fél évig konzultatív vagy terápiás kapcsolatban maradnak a Kheiron Központ munkatársaival. Amennyiben a résztvevő már más helyen egyéni terápiába jár, ennek fenntartását javasoljuk a csoport után még fél évig.

Gyakorlati tudnivalók

Időpont: 2019. augusztus 7-11. Kezdés augusztus 7-én, szerdán 17 órakor, befejezés augusztus 11-én vasárnap 15 órakor.

Helyszín: Domaszéken, a Piroska Vendégházban (Szeged mellett)

A csoport kedvezményes díja: 10.000- Ft, ami tartalmazza az utánkövető alkalom díját is.

Az első interjú díja ezen kívül 12.000.- Ft.

Szállás és étkezés díja: 29.200.- Ft.

A „főszereplők” minden költségét utólag visszatérítjük.
Jelentkezés és információ:
tel: (30) 552-9905

e-mail: kheiron@kheiron.org

www.kheiron.org