“Születni-újjászületni” csoportok Orosz Katalin vezetésével 2021-ben augusztusban

Következő “Születni-újjászületni” című 4 napos pszichoterápiás sajátélményű csoportunkat Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta vezetésével bentlakásos formában indítjuk vidéken: két csoport lesz, az egyik augusztus 5-8., a másik pedig augusztus 12-15. között (szerda délutáni beékezéssel). Mindkét csoportra a kheiron@kheiron.org e-mail címünkön lehet jelentkezni a telefonszám megadásával (az első interjú miatt van erre szükség). Erre a csoportunkra várandósokat nem tudunk fogadni, a jelentkezés alsó korhatára pedig 26 év.

A hétvégi csoporton megismerkedünk a születés alapvető tényeivel, amilyen szemszögből a pici baba tapasztalja azokat. Majd imaginációs és test-munka gyakorlatok segítségével közelítünk saját szubjektív élményeinkhez. Nem alkalmazunk hipnózist vagy más szuggesztív módszert, hogy mindenki saját belső állapotának megfelelő módon tudjon felidézni és megérteni annyi emléket, amennyinek feldolgozására készen áll. A csoport harmadik fontos része az átélt élmények feldolgozása, hiszen e nélkül nem is beszélhetünk önismeretről. Ennek fontos eszközei az élmények leírása és lerajzolása, valamint a megosztás.

Néhány előzetes gondolat a csoporthoz:

  • A születés életünk első nagy problémája, melyet meg kell oldanunk. A magzati lét már nem folytatható, nagyobb térre, más feltételekre van szükségünk, hogy tovább fejlődhessünk. Így életünk első nagy változása egyúttal a születés, mely minden későbbi probléma megoldás alapmintázatává is válik. Azt tanuljuk meg, hogyan kell megváltozni, illetve hogyan lehet egy problémát megoldani. Életünk menetében azután számtalan esemény adódik, amikor ez a minta pereg le, ismétlődik a folyamat.
  • Ezért van nagy jelentősége a születési trauma pszichoterápiás, célirányos korrekciójának. Éppen a változásra való nyitottságot segít kialakítani, felismerni az élet alapjait, mely ott szunnyad az értelem határai mögött, és csak szellemi belátással, valamint hatékony eszközökkel tárható fel. Amikor valaki átmegy ezen a csodálatos folyamaton, visszatér születéséhez, felismeri és elkezdi feldolgozni a hatását, valósággal újjászületik.
  • A születés az élet alapvető kötődésének, az anya, az apa és az újszülött kisbaba egymás iránti elkötelezett szeretetének a megalapozása. Ebben kiemelkedő szerepe van a születés alatt az együttműködésnek és a születés után közösen megélt intim hangulatú óráknak.
  • A születés az édesanya és az édesapa számára is rendkívüli történés. Akik ezt közvetlenül átélik, azoknak így vagy úgy fontos emlékké válik. A szülés prevenciójához ezért az egyik fontos lehetőség a szülők saját születési élményének feldolgozása. Így az anya és az apa érzelmileg kevésbé van lekötve saját születésének érzelmi maradványaival. Figyelmüket, érzelmi odafordulásukat sokkal nagyobb mértékben tudják gyermekük szükségleteire irányítani, és ezáltal csökkentik születési traumáját.

A csoport előtt egy első beszélgetést folytatunk az új jelentkezőkkel. A csoport után még hosszabb ideig, akár hónapokig zajlik az „emésztés”. Ennek során újabb emlékek bukkanhatnak fel, és megtörténhet, hogy mindez érzelmileg igénybe vesz minket. Ez természetes következmény, melyről tudomást kell vennünk, időt kell ráfordítanunk. A tréninget követően egy hónappal csoportmegbeszélést tartunk a tréningen átélt élmények utógondozása céljából.

A részvétel olyanok számára javasolt, akik vállalják, hogy a csoport előtt egy hónapig, majd utána még fél évig konzultatív vagy terápiás kapcsolatban maradnak a Kheiron Központ munkatársaival. Amennyiben a résztvevő már más helyen egyéni terápiába jár, ennek fenntartását javasoljuk a csoport után még fél évig.

Gyakorlati tudnivalók

Helyszín: Domaszék Piroska Panzió (Szeged mellett).
Jelentkezés és további érdeklődés: kheiron@kheiron.org címen a telefonszám megadásával (az első interjú egyeztetése miatt)

Utánkövetés: a csoport után 4-6 héttel, közösen egyeztetett időpontban 4 óra.

A tréningen részt vehetnek laikus segítőként néhányan azok közül, akik korábban már elvégezték a csoportot. A részvétel célja a többi résztvevő segítése, valamint a folyamat tudatosítása és az átéltek elmélyítése. Az ő számukra ingyenes a részvétel.

Jöhetnek ismétlők is, saját élményben, kedvezményes részvételi díjért.

Díjak:
A tanfolyam díja: 70.000.- Ft, ami tartalmazza az utánkövető alkalom díját is.
Az első interjú díja ezen kívül 12.000.- Ft.

Ehhez a szállás és étkezés díja is hozzájön, mely pontos összege egyeztetés alatt van (nagyságrendileg 35 ezer Ft lesz).

Ismétlők számára kedvezményes díjú részvételi lehetőséget biztosítunk.
A jelentkezést az első interjút követően 20.000 Ft előleg befizetésével fogadjuk el.

Hozzunk magunkkal:
– Puha, könnyű ruhát, melyben könnyen mozgunk,
– Füzetet, írószert,
– Ha van kedvenc takarónk vagy kispárnánk
– Könnyű ennivalót (esetleg ebédet is) mindhárom napra.

A csoport ideje alatt a mobil telefon és egyéb IT eszköz használata csak kivételes esetekben, előzetes megbeszélés alapján engedélyezett.

Javasoljuk, hogy a csoportot követő héten minél kevesebb plusz elfoglaltságuk legyen a résztvevőknek, semmi komoly munkát ne végezzenek. Ha tehetik, vegyenek ki egy-két nap szabadságot. Az egész hétvégén kerüljék a szeszesital vagy kábító anyagok fogyasztását, a nehéz ételeket és az éjszakázást. Fogyasszanak viszont több folyadékot.